Canatu yhteistyöhön Euroopan Avaruusjärjestö (ESA) kanssa: kehittää hiilinanonuppu -pohjaisen optisen suodattimen röntgentähtitieteen sovelluksiin

Läpinäkyvä optinen suodatin kehitetään ESA:n seuraavaan suureen röntgenteleskooppiin, Athena ja voi mahdollistaa näkyvyyden pidemmälle avaruuteen

VANTAA, Suomi 8 Heinäkuuta 2020 — Suomalainen hiilinanoteknologia yritys Canatu on solminut merkittävän sopimuksen Euroopan Avaruusjärjestö (ESA) kanssa hiilinano -pohjaisen (CNB) optisen suodattimen kehittämisestä röntgentähtitieteen sovellukseen. 1,5-vuotisen projektin aikana Canatu kehittää, testaa ja toimittaa prototyypin optisesta suodattimesta, jonka tehtävä on läpäistä röntgensäteet ja heijastaa muut aallonpituudet mahdollistaen siten taivaankappaleiden tarkan röntgenkuvantamisen. Teknologinen valmius tullaan todentamaan täysimittaisissa toteutettavuustesteissä, joissa simuloidaan avaruusteleskoopin olosuhteita. Onnistuessaan Canatun optisen suodattimen on määrä matkata avaruuteen ESA:n seuraavan suuren avaruusteleskoopin Athenan mukana, joka on määrä laukaista vuonna 2028. Athena avaruusteleskooppi tulee tutkimaan kuumaa ja energistä universumia hankkien tietoa mustista aukoista ja niiden vaikutuksesta galaksien syntyyn.

Röntgentähtitieteessä tutkitaan röntgensäteilyä tuottavia tähtitaivaan kohteita. Tähdet säteilevät hyvin laajaa aallonpituutta, joista lyhimmät on röntgeniä. Röntgensäteet pystyvät matkustamaan aalloista kaikista kauimmaksi, eli jos röntgensäteilyä pystyy kuvantamaan, näkee kaikista pidemmälle avaruuteen. Koska ilmakehän otsonikerros absorboi röntgensäteilyn, avaruudesta tulevaa röntgensäteilyä voidaan tutkia vain avaruusluotainten avulla. Optisen suodattimen alumiinipinnoite leikkaa pois taivaankappaleiden ultraviolettisäteilyn ja näkyvän valon. Toimiakseen röntgensäteily sovelluksessa, optisen suodattimen on oltava erittäin läpinäkyvä röntgen aallonpituudella ja kestävä kestääkseen avaruusteleskoopin laukaisun. Hiilinanonuppujen poikkeuksellisen mekaanisen rakenteen ja äärimmäisen ohuen verkon ansiosta, suodatin läpäisee äärimmäisen hyvin röntgensäteitä, kestää painevaihteluita sekä kemiallisia reaktioita, mikä ennustaa vahvaa soveltuvuutta.

“On hienoa olla mukana ESA:n avaruusteknologiaprojektissa kehittämässä optista suodatinta röntgensäteily sovellukseen. Projekti kuvastaa Canatun hiilinanoteknologian äärimmäisen monipuolisia mahdollisuuksia jopa avaruuden haastavissa olosuhteissa,” kertoo Ilkka Varjos, CTO, Canatu Oy.

Canatun ja ESA:n yhteistyö alkoi vuosi sitten. Esitesteissä demonstroitiin suuria ja äärimmäisen ohuita hiilinanokalvoja menestyksekkäästi, jonka seurauksena Canatu valittiin tutkimaan materiaalin soveltuvuutta röntgensäteily aplikaatioon.

LISÄTIEDOT

Ilkka Varjos, CTO, Canatu Oy, ilkka.varjos@canatu.com, p. +358 400 372 785
Mari Makkonen, Marketing Director, Canatu Oy, mari.makkonen@canatu.com, p. +358 504 422 343

LATAA KUVAT

Hiilinanonuppu -pohjainen optinen suodatin.

Huom.

Sopimus toteutetaan Euroopan Avaruusjärjestön ohjelmassa. Tässä esitetyt näkemykset eivät vastaa Euroopan Avaruusjärjestön virallisia lausuntoja.

Canatu

Canatu on 3D-muovattavien, joustavien, läpinäkyvien ja johtavien kalvojen ja sensoreiden kehittäjä ja valmistaja. Kalvoista ja sensoreista voidaan valmistaa älykkäitä 3D-kosketuspintoja ja -ohjaimia sekä integroida pintoja näyttöihin, muoviin, lasiin, nahkaan ja tekstiiliin. Sensoreista voidaan valmistaa myös 3D-lämmityselementtejä. Canatun johtavat kalvot valmistetaan patentoidulla menetelmällä itse kehitetyillä tuotantolaitteilla. Canatu toimii yhteistyössä modulivalmistajien ja OEM:ien kanssa mm. auto- ja kuluttajalelektroniikkateollisuudessa. Canatun pääkonttori ja tehdas ovat Helsingissä, myyntipisteitä on Keski-Euroopassa, USA:ssa, Japanissa ja Kiinassa.