Suomalainen Canatu yhteistyöhön Euroopan avaruusjärjestön kanssa – kehittää kokonaan nanohiili-pohjaisen optisen suodattimen ATHENA röntgenteleskooppiin

Suomalainen nanohiilimateriaaliyritys Canatu ja Euroopan avaruusjärjestö ESA ovat allekirjoittaneet sopimuksen optisen suodattimen kehittämisestä ja sen soveltuvuuden arvioinnista ATHENA avaruusteleskooppiin. Hankkeessa kehitettävän optisen suodattimen alumiinipinnoitettu hiilinanoputkiverkko läpäisee röntgensäteet ja leikkaa pois muut allonpituudet, mahdollistaen taivaankappaleiden tarkan kuvantamisen. Uudessa suodattimessa on uniikki, täysin nanohiili-pohjainen tukirakenne. Optiset suodattimet ovat äärimmäisen hauraita, joten tyypillisesti niitä tuetaan metalliverkolla. Yhdeksän kuukautta kestävän projektin aikana Canatu kehittää kokonaan nanohiili-pohjaisen optisen suodattimen, jossa on parempi läpäisevyys perinteiseen metalliseen tukiverkkoon verrattuna. Projekti toteutetaan yhteistyössä Ametek Suomen ja Palermon Yliopiston kanssa. Canatu on johtava hiilinanomateriaali kehittäjä ja erikoistunut korkean teknologian ratkaisuihin.

Yhteistyö pohjaa Canatun ja ESAn aiempaan projektiin, osoitten ESAn luottamuksen Canatun teknologiaa ja kyvykkyyttä kohtaan.

“Odotamme innolla tulevaa yhteistyötä ESAn kanssa tässä mielenkiintoisessa projektissa,” sanoi Ilkka Varjos, CTO, Canatu.“Meillä on uniikkia osaamista nanohiili-rakenteiden muokkaamisesta eri käyttötarkoituksiin. Projektissa kehitettävä kokonaan nanohiili-pohjainen suodatin on erinomainen esimerkki sovelluksesta, jossa Canatun kehittyneellä nanohiilellä on merkittävä vaikutus. Projekti antaa mahdollisuuden osoittaa Canatu nanohiiliteknologian monipuolisuuden, luotettavuuden ja soveltuvuuden niin avaruusröntgen- kuin myös puolijohdeteollisuuden käyttöön,” Varjos jatkaa.

“Canatu CNT on erittäin lupaava materiaali röntgenastronomiaan sekä muihin sovelluksiin, johtuen materiaalin  äärimmäisen korkeasta röntgensäteiden läpäisevyydestä, painevaihteluiden kestävyydestä sekä kemiallisesta inerttiydestä. Näin ollen olemme rahoittaneet uutta kehitystä verifioidaksemme edellä mainittuja ominaisuuksia röntgenastronomiassa ja demonstroidaksemme teknologian valmiuden avaruussovellukseen.”

Alessandra Ciapponi, opto-elektroniikan insinööri Euroopan avaruusjärjestöstä

Arvioidakseen suodattimen kyvykkyyttä röntgensäteiden  korkeaan läpäisevyyteen samalla kun se heijastaa ultraviolettisäteilyn, näkyvän valo ja infrapunasäteet ja on riittävän kestävä kestääkseen avaruusteleskoopin laukaisun, näytteet käyvät läpi mittavat tärinätestit, röntgensäteiden läpäisevyys testit, sekä radioaaltojen absorption mittamisen.

ATHENA avaruusteleskooppi tulee tutkimaan kuumaa ja energistä universumia hankkien tietoa mustista aukoista ja niiden vaikutuksesta galaksien syntyyn. ATHENA on määrä laukaista vuonna 2033.   

Pääominaisuudet

  • Äärimmäisen ohut, alumiinipinnoitettu optinen hiilinanoputkisuodatin metallikehyksellä
  • Leikkaa pois ultraviolettisäteilyn, näkyvän valon sekä infrapunasäteet ja on samalla erittäin läpinäkyvä röntgen-aallonpituudella
  • Käytetään röntgensädeanturin edessä, mahdollistaa taivaankappaleiden tarkan kuvantamisen
  • Uniikki nanohiili-pohjainen tukirakenne, joka korvaa metalliverkon ja mahdollistaa paremman röntgensäteiden läpäisevyyden
  • Mekaanisesti erittäin kestävä,
  • Kestää hyvin painevaihteluita
  • Termisesti vakaa
  • Kemiallisesti reaktiokyvytön muiden aineiden kanssa
Suomalaisen Canatun yhteistyö Euroopan avaruusjärjestö ESAn kanssa jatkuu: kehittää nyt kokonaan nanohiilipohjaisen optisen suodattimen, joka mahdollistaa paremman röntgensäteiden läpäisevyyden verrattuna perinteiseen metallitukiverkkoon.

Contact

Mari Makkonen Canatu VP Marketing and Communications
Mari Makkonen
VP, Marketing & Communications
mari.makkonen@canatu.com +358 504 422 343

Send us a message

Canatu lyhyesti
Canatu kehittää maailman edistyksekkäimpiä hiilinanoputkia toimialoja mullistaviin tuotteisiin. Canatun hiilinanoputki teknologia (Canatu CNT) on kehitetty uniikilla prosessilla, joka varmistaa korkean teknologian sovelluksissa vaadittavan monipuolisuuden ja luotettavuuden. Canatu tekee yhteistyötä edelläkävijäyritysten kanssa kehittäen täysin uudenlaisia ratkaisuja nano hiilestä. Yritys keskittyy auto- ja puolijohdeteollisuuteen ja sen tuotteita ovat kuljettajaa avustavien ADAS-järjestelmien optisten pintojen ohutkalvolämmittimet, 3D-kosketusanturit ja äärimmäisen ultravioletti litografian (EUV) nanohiilisuodattimet. Canatun pääkonttori on Suomessa ja sillä on myyntitoimistot Yhdysvalloissa, Japanissa ja Taiwanissa. www.canatu.com.  

Huomioitavaa
Projekti toteutetaan Euroopan avaruusjärjestön rahoittaman ohjelman alla. Tässä esitetyt näkemykset eivät vastaa Euroopan avaruusjärjestön virallisia lausuntoja.